Dick van Schagen

Sportkliminstructeur outdoorvoorklimmen (SKB-OV)

Wanneer en waarom ben je (klim)instructeur geworden of actief betrokken bij de regio?

Vanaf 2000 ben ik lid van de NKBV. Rond 2004 ben ik actief bij het jeugdklimmen betrokken voor de Regio. Mijn kinderen klommen bij de regio. En met een enthousiaste groep wil je graag zelf deelnemen.

Wat is jouw expertise en welke sporten beoefen je nog meer?

Mijn expertise is sportkliminstructeur OutdoorVoorklimmen en de laatste jaren verzorg de praktijkbegeleiding voor aankomende instructeurs. Sporten, ja het is een way of live geworden alles in het kader voor de bergsport. Basketbal vanaf mijn 16e, verder GRIT, fitness, balance, running, voorheen spinning, mountainbiken en verder natuurlijk in- en outdoor sportklimmen.

Wat doe je voor/binnen de vereniging en daar buiten?

Binnen de vereniging ben ik actief bij het jeugdklimmen zowel in- als outdoor. En als praktijkbegeleider voor aankomende instructeurs. Verder ben ik 5 jaar bestuurslid geweest. Voor mijn dagelijks werk ben ik actief als Projectleider Inspectie en Beheer bij een landelijke installateur. Betreft alles wat met de techniek te maken heeft en waar een certificaat voor benodigd is.

Hoe ben je met de vereniging in aanraking gekomen?

Mijn broer en ik waren op zoek naar cursus of iets georganiseerd activiteit voor de bergsport met namen in de Alpen. Wij zijn toen lid geworden en naar aanleiding van presentatie C1 cursus Sneeuw en ijs op een bergsportdag hebben wij ons direct ingeschreven. Van alpiene naar sportklimmen zijn de volgende stappen.

Waar moet je een keer geweest zijn en waarom?

Overal in het Aosta gebied in Italië. Het is er prachtig, liefelijk, veel wandelenmogelijkheden hoog en laag en Alpiene tochten te maken en het is er niet druk of toeristisch.

Welk klimgebied in België (of een ander klimgebied) is jouw grootste favoriet en welke route ‘moet' je daar klimmen?

België Freyr, massief Al Legne, route L’Arete jongen, 5C, mooie lange route met subtiele grepen, de rotsen zijn niet glad.
Belgie, Yvoir, massief Le Deuxième Niveau, route La super Logie, 6a, 1 van de vele mooie routes op dit massief.

Wat mag er in jou klim/wandelrugzak niet ontbreken?

Mijn fototoestel mijn 2e passie, reden: alles bij elkaar, het actief zijn, met je klimmaatjes voor buitensport op pad, de omgeving en de weg ernaar toe maakt het helemaal af. Verder alles wat voor die tocht of activiteit nodig.

 

januari 2016