Gerben van Garderen

Sportkliminstructeur Adventureklimmen (SKB-AK)

Wat doe je binnen de vereniging en daar buiten?

Ik ben vooral actief als sportkliminstructeur voor de jeugd. Ik organiseer de buitenweekeinden voor de jeugd en zet mij in als leercoach. Verder zeil ik en fiets ik graag.

Waarom en sinds wanneer ben je actief betrokken bij de regio?

In mijn studententijd heb ik twee keer met iemand geklommen. De broer van een studievriend nam me mee naar de oude klimmuur aan het Spaarne. Ik wist gelijk dat dat mijn sport was en was opslag verliefd. De bergsport leek mij nogal elitair, ik heb nog les gehad van Robert Weijdert (de pindadief) en daardoor heb ik dat beeld gekregen denk ik. Toen ik verhuisde naar Limburg ben ik gevraagd om te komen helpen met de jeugd. Ik werd dus actief terwijl ik nog nooit een berg- of klimschoen had aangehad. Ik heb leren klimmen van de Limburgse jeugd. In 1998 verhuisde ik terug naar Noord-Holland en werd toen gelijk actief voor deze regio.

Waar 'moet' je een keer geweest zijn en waarom?

The Arapiles in Australië. Niet iedereen moet daar een keer geweest zijn, maar het is het gebied waar ik persoonlijk de allerbeste herinneringen aan heb. De Australische manier van omgaan met klimmen en medeklimmers sprak mij vreselijk aan. Kun je je voorstellen dat je zonder klimmaatje naar een klimgebied 50 km verwijderd van het dichtstbijzijnde dorpje gaat en de volgende dag gewoon met een wildvreemde aan het klimmen bent? Ik nu wel.

Welk klimgebied in België (of ergens anders) is jouw favoriet?

Ik houd van Yvoir. Ik ben een echte platenklimmer en de plaatjes van Yvoir zijn precies op mijn niveau.

Wat mag er in jouw klim/wandelrugzak niet ontbreken?

Een droogworst, water en wat klemmateriaal. Soms vind ik de route niet prettig behaakt en ik kom graag heel thuis.

December 2015