Guido Schenk

Sportklimbegeleider Outdoor Voorklimmen (SKB-OV)

 

Hoe ben je met de vereniging in aanraking gekomen?

Ik ben lid sinds 1989 of zo. Mijn oom maakte al jaren bergtochten langs hutten. Ik wilde heel graag mee! In de hut zag je de stoere gasten met veel klimmateriaal die nog een stapje verder gingen. Tja, zo is het begonnen...

Wat doe je binnen de vereniging en daar buiten?

Ik ga mee met de jeugdweekenden en ben aanwezig op de klimzondagen in Alkmaar.

Ik ben sinds 11 augustus weer docent scheikunde in het voortgezet onderwijs, aan het Taborcollege Werenfridus in Hoorn. Daarvoor heb ik 11 jaar bij de Brandweer gewerkt als Adviseur Gevaarlijke Stoffen.

Wanneer en waarom ben je (klim)instructeur geworden?

Ik vind het heel leuk om mensen / jeugd enthousiast te maken voor de klimsport. Het totaal plaatje: lekker buiten, kamperen, klimmen, fikkie, enz. spreekt me aan.

Wat is jouw 'klim'expertise en welke sporten beoefen je nog meer?

Naast sportklimmen houd ik erg van wandelingen langs zeer smalle paadjes (of geen paadjes). In 2011 ben ik begonnen met paragliden, cursus in Oostenrijk en Italië, en nu met eigen scherm aan het strand. Ik ben erg voorzichtig geworden na een klimongeluk in 1991 tijdens mijn twee ijsklimcursus in Oostenrijk. Ik lever dan ook geen grootse prestaties... Ik vind het belangrijk dat de jeugdige klimmers veilig klimmen, dat gebeurt niet alleen door alle nodige kennis over te dragen, maar zeker ook klimtechniek om nooit in volledige stress situaties te belanden.

Welk klimgebied in België is jouw favoriet en welke route ‘moet' je daar klimmen?

Durnal en Yvoir, omdat beide gebieden overzichtelijke routes huisvesten waar je lekker kunt Genuss Kletteren.

Waar 'moet' je een keer geweest zijn?

Ach ja: Texel. Wandelend vanaf de boot naar Ecomare, omdat deze tocht zo’n afwisselend duinlandschap heeft. Duin en Kruitberg omdat de duinbrand aan Santpoortse zijde zo mooi is met veel beuken. IJsland omdat dat gewoon een super ervaring is. Zion NP in Amerika omdat de zonsondergang zo mooi is op het zandsteen. Dolomieten, Drei Zinnen idem!