Jan Koppen

Sportklimbegeleider outdoorvoorklimmen (SKB-OV)

Wanneer en waarom ben je (klim)instructeur geworden of actief betrokken bij de regio?

Ik denk ergens in 1984 of ‘85 via de vakantiebeurs in Utrecht. Volgens Margriet was ik niet bij het klimwandje weg te slaan.... ik weet dat echt niet meer. Daaropvolgend had ik een heel leuk weekend in Berdorf klimmen en speleologie met Ardennes Adventures. Ik vond het leuk om met gelijkgestemde te klimmen. Via de KNAV kwam ik in aanraking met de vereniging … Ik wist niet dat de cursus bij de NKBV was. Daar kwam ik pas veel later achter. Door Jan (met zijn eeuwige glimlach) werd ik gevraagd om instructeur te worden. Dit was in de tijd van personen als Joop Muller, de Steehouwertjes, Marc, Maaike etc. Later kreeg het voor mij ook een 'maatschappelijke taak'. 

Wat doe je binnen en buiten de vereniging?

Ik ben kliminstructeur outdoorvoorklimmen en wil mensen begeleiden en het laten genieten van het klimmen in de rotsen en de bergen. Ik ben daarnaast vracht-specialist bij de KLM.

Waar moet je een keer geweest zijn en waarom?

Je moet niks. Mijn leukste tocht was naar de wandeling vanuit het Zwitser/Franse grensdorpje St. Gingolph naar de 'top' van de Dent Roche... Let wel het was de eerste vakantie met mijn vriendinnetje Margriet en onze gezamenlijke bergervaring. Margriet op plastic sandaaltje en ik tot over me oren verliefd!

Welk klimgebied in België (of een ander) is jouw favoriet en welke route ‘moet' je daar klimmen?

Yvoir en Les Calanques (klein massief langs de Azurenkust, tussen Marseille en Cassis). Alles is daar leuk en spannend om te klimmen.

Waar ga je graag wandelen in Nederland?

Wandelen bij het bos bij 's-Gravenland.

Wat mag er in jou klim/wandelrugzak niet ontbreken?

Niks, alles kan je missen en je vindt dan altijd weer een oplossing.

 

PS Lees ook mijn ervaring met het bergsportkamp 50+ in de Kreuzeckgruppe.

December 2015