Maria Castricum

Begeleider jeugd indoorklimmen Castricum

Wat doe je voor/binnen de vereniging en daar buiten?

Voor de vereniging begeleid ik sinds mijn zestiende de jeugd onder de twaalf in klimhal berg en bal in Castricum. Dit is eenmaal in de vier weken en hier klim ik zelf ook sinds mijn tiende, maar ik ben sinds ik ben aangesloten bij de ASAC ook in Amsterdam te vinden.

Het begeleiden van de jeugd vind ik ontzettend leuk en motiveert mij om zodra mijn studie dat toelaat SKB en vervolgens SKI te worden. Het aansporen van de jeugd om toch nog een stapje verder te gaan, of drie, of nog liever tien, blijft een uitdaging omdat iedereen hier weer anders op reageert. Daarnaast zit knopen oefenen ook altijd in het pakket bij mij, ik vind het gewoon leuk hen zo goed mogelijk voor te bereiden om uiteindelijk zelfstandig te kunnen klimmen, abseilen en zekeren.

Het begon toen ik tien was met sportklimmen, hier kwam skiën bij toen ik twaalf was en alpine klimmen sinds mijn zeventiende. Qua sportklimmen klim ik voornamelijk in de hal maar heb ik al heel wat weekendjes in België meegepakt, helaas kost het me heel wat moeite om hier tijd voor te maken tegenwoordig vanwege mijn studie Civiele Techniek. Wel wil ik het de jeugd ontzettend aanraden om mee te gaan zodra dit mag met de jeugdweekenden, het is altijd weer opdoen van nieuwe ervaringen, verbeteren van je klimtechniek, maar het belangrijkst: het is supergezellig!


Persoonlijk ben ik toch het liefst echt in de bergen en ben hier dan ook 's zomers en 's winters in de bergen te vinden. Afgelopen zomer heb ik met twee jongens de Grossglockner beklommen en in de winter ga ik ontzettend graag skiën, het liefst off-piste als het even kan. Na de zomer hoop ik het rugbyen weer op te pakken, dit staat even op een laag pitje.

Hoe ben je met de vereniging in aanraking gekomen?

In Spaarnwoude staat een buitenwand, deze vond ik als tienjarige zo interessant dat mijn vader contact opnam met een vriend van hem, tevens instructeur, zo is het balletje gaan rollen.

Waar moet je een keer geweest zijn en waarom?

Mijn favoriete gebied is het ötztal qua mooiste tochten, zowel wandelend als klimmend. Hier ben ik met een J1 cursus geweest en zo begon ook mijn verslaving met de alpine sport. De tocht die wij toen gemaakt hebben was naar de Hohe Wilde Sudgipfel, mijn eerste 'hoge berg'. Het jaar daarop ben ik met de J2 naar het pitztal geweest, ik vond dit qua tochten wat minder, maar de Kaunergrathutte is zeker een aanrader en het was mijn leukste bergsportvakantie tot nu toe.

Wat mag er in jou klim/wandelrugzak niet ontbreken?

Een klim-/gletschertouw, tenzij iemand anders deze draagt, daar heb ik dan ook weer totaal geen bezwaar tegen eigenlijk.

Januari 2016