Michiel Groenenboom

Sportkliminstructeur (SKI-OV, PB, BE), Voorzitter regio NH

Wanneer en waarom ben je instructeur geworden of actief betrokken bij de regio?

Rond 2009 ben ik actief geworden in de regio. Toevallig ben ik in aanraking gekomen met de jeugdgroep en ben gaan helpen. En waarom? Waarschijnlijk omdat vooral het lesgeven aan kinderen mij heel veel voldoening geeft en het een leuke en enthousiaste club van liefhebbers is. Na een korte periode ben ik gevraagd of ik niet instructeur wilde worden.  In 2016 ben ik gevraagd of ik voorzitter wilde worden.

Wat is jouw expertise en welke sporten beoefen je nog meer?

Ik doe eigenlijk van alles wat, sportklimmen, alpien, (toer)skiën, ijsklimmen, bergwandelen, mountainbiken. Verder ga ik graag hardlopen, wielrennen, schaatsen of skeeleren.

Wat doe je voor/binnen de vereniging en daar buiten?

Ik geef vooral les aan de jeugd op de zondagen en de buitenweekenden. Af en toe draai ik met de volwassenen cursus mee. Ik leid instructeurs op als praktijkbegeleider. Tegenwoordig ben ik ook beoordelaar en examineer aspirant instructeurs voor elke regio. Sinds maart 2017 ben ik de voorzitter van de regio.

Buiten de vereniging ben ik helikopter piloot. Het grootste deel van mijn carrière heb ik tot nu toe offshore gevlogen, maar ik heb ook traumahelikopter in zuid Duitsland gevlogen en heliskiërs in Zwitserland.

Hoe ben je met de vereniging in aanraking gekomen?

Ik ben in 1977 lid gemaakt door mijn ouders en meegesleept de bergen in. Later heb ik zelf de alpiene cursussen gevolgd als volwassene. Via sportklimvrienden ben ik later bij de jeugd uitgekomen en net als hen SKI geworden.

Waar moet je een keer geweest zijn en waarom?

In Valais, Zwitserland. Eigenlijk niet omdat je er één keer geweest moet zijn, maar omdat je je daar voor een heel leven kan vermaken als beoefenaar van welke bergsport dan ook.

Welk klimgebied in België (of ander klimgebied) is jouw grootste favoriet en welke route ‘moet’ je daar klimmen?

In België zijn mijn favorieten wel Yvoir en Freyr. Yvoir heeft plaatroutes die zelfs ik leuk vind, niet verder vertellen natuurlijk!
Als je gaat klimmen op Kalymnos moet je zeker de lange routes op zij-eiland Telendos doen. Ik geloof dat er één Wings for life heet, max 6a, 250 meter. Boot, ruim uur aanloop, genuss-klimmen, andere kant afdalen, lopen, bier en lekker eten, boot.

Wat mag er in jouw klim/wandelrugzak niet ontbreken?

Mijn EHBO kit, een oud aftands lenzentasje met alles wat je nodig hebt voor survival en meer! Laatst vond ik daar zelfs dunne prusik in die een kapotte veter kon vervangen.