Omar Souktan

Sportklimbegeleider Outdoor voorklimmen (SKB-OV)

Hoe ben je met de regio in aanraking gekomen?

In 2008 ben ik verhuisd naar De Zilk en werdt Haarlem mijn thuisbasis om in de hal te klimmen. Bij de regio Noord Holland heb ik toen o.a. de cursus reddingstechnieken gevolgd. Erg leuk en heel leerzaam. Ook omdat buiten klimmen mijn absolute favoriet is en je dan veel naar de klimmuur in Spaarnewoude gaat. Dat vind ik zo’n bijzondere plek en uniek voor Nederland waar het aan echte bergen ontbreekt.

Wat doe je binnen de vereniging?

Ik ga zelf vaak mee met open klimweekenden in België en heb ook een aantal cursussen gevolgd. Zo ben ik in aanraking gekomen met andere actieve leden. Die hebben mij gevraagd of ik geen interesse had in de opleiding voor instructeur en zo ben ik instructeur geworden. Ik vind het leuk om anderen te helpen om veilig en zelfstandig te gaan buiten klimmen. En natuurlijk ga ik zelf ook nog steeds graag mee met de open klim weekenden.

Wat is jouw 'klim'expertise en welke sporten beoefen je nog meer?

Ik ben Sportklimbegeleider Outdoor voorklimmen. Daarbij leer je vooral hoe je veilig de bergen in kunt gaan en op welke manier je jezelf en anderen moet zekeren. Veel klimmers in de hal zijn alleen maar gewend om toprope te klimmen en dat is het even wennen als je alles zelf moet doen. Voor mij zijn de ontdekkingstochten in de bergen de grootste uitdaging en ik het vind het heerlijk om zoveel mogelijk buiten te zijn. Fietsen en wandelen doe ik ook graag. In De Zilk wonen wij naast de ingang van het natuurgebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen en vlakbij mijn huis zijn er ook diverse trails om te mountainbiken.

Welk klimgebied in België is jouw favoriet?

Voor één van de opleidingsweekeinden werd het klimgebied van Moha ons aangewezen door de Vlaamse klim en bergsportfederatie. Dat was een grote verrassing. Het ligt tussen Namen en Luik vlakbij het dorpje Huy. Je klimt er bij de restanten van een oude burcht en er zijn vooral ook voor beginners leuke routes; veel van niveau 5. De hoogte is weliswaar bepekt tot 18 meter maar met veel variatie. Je kunt er makkelijk parkeren en online kun je de topo vinden. Wij hebben er voor ca. € 15 gekampeerd bij camping L’Hirondelle (Rue de la Burdinale 76a, B4210 Oteppe)

Waar 'moet' je een keer geweest zijn?

Overal is het mooi maar mijn thuisland Marokko is voor veel bergliefhebbers een grote verrasing. In het kleurrijke Hoge Atlasgebergte – net onder Marrakech - liggen verschillende hoge toppen van 4.000m. Je kunt er prachtige trektochten maken met bagagevervoer op muildieren. Ik kom zelf uit het bergdorpje Imlil aan de voet van de hoogste berg van Marokko – Jebel Toubkal. In de zomer is dit een zogenaamde wandelberg. In de winter ligt er sneeuw en kun je er zelfs toerskiën. Aan de zuidkant van de Hoge Atlas vind je in de Todra gorge en nabij Amellago bijzondere klimgebieden. Daar kun je ook nog buiten klimmen als het in Nederland nat en koud is.