Peter Quartel

Sportklimbegeleider outdoor voorklimmen (SKB-OV)

Peter is al lang actief als klimmer. Hij is al heel vaak meegeweest met open weekenden en is al een aantal jaar, samen met zijn vrouw Astrid, actief als begeleider van het jeugdklimmen in Haarlem. Een aantal jaar geleden is hij gestart met zijn opleiding tot Sportklimbegeleider outdoor voorklimmen. Op 20 september 2015 heeft hij examen gedaan en is, uiteraard, geslaagd. Wij zijn erg blij dat we Peter, met al zijn ervaring, mogen inzetten voor onze vereniging. Om hem wat beter te leren kennen stelden we hem 5 vragen.

 

Wanneer en waarom ben je (klim)instructeur geworden of actief betrokken bij de regio?

Lang geleden heb ik al een een C1- en C2 alpiene cursus rots en ijs gevolgd. Dat was in 1996. Daarna ben ik als aanvulling en om meer te trainen in de hal gaan klimmen. En in 2002 ben ik buiten gaan klimmen met de regio en o.a. veel mee geweest met open weekenden.

Wat is jouw expertise (instructie/begeleiden) en welke sporten beoefen je nog meer?

Ik ben nu SKB Outdoor voorklimmen, dus ik mag alle sportklimcursussen van de NKBV begeleiden. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar het buiten klimmen, en dan voor multipitch routes. De andere sporten die ik beoefen zijn duiken en sportschieten.

Wat doe je voor/binnen de vereniging?

Ik help al een aantal jaar bij het jeugd klimmen in Haarlem in de hal. En ik begeleid de outdoor cursussen van de regio. Hiervoor organiseer ik soms ook de cursus weekenden in België.

Hoe ben je met de vereniging in aanraking gekomen?

Dat komt vooral door mijn ouders. Zij zijn ook lid geweest van (de voorloper van) de NKBV. Zij gaven mij het advies: “Als je toch wat in de bergen wilt doen, kan je beter lid worden.” Zo is het gekomen.

Waar 'moet' je een keer geweest zijn en waarom?

Klimgebieden zijn altijd mooi! Elk nieuw gebied waar je komt is weer spannend en uitdagend. Maar de mooiste klimvakantie tot nu toe is zeker in Marokko. Daar heb ik met wat vrienden geklommen in de Todra gorge. Als je van sportklimmen en avontuur houdt is dat echt een aanrader!

Welke klimgebied in België is jouw favoriet en welke route ‘moet' je daar klimmen?

Ik vind Yvoir een heel tof klimgebied in België, en dan met name de route Le Grand Dièdre op La Dalle Imprèriale. Dat is een heel erg mooie hoek waar je piazzend omhoog klimt. Niet moeilijk (5A+), super afgezekerd en echt bijzonder.

Wat mag er in jouw klim/wandelrugzak niet ontbreken?

Een goed humeur want dan word het weer een mooie dag!

Augustus 2015