René Jansen

Sportkliminstructeur Adventure Klimmen (SKI-AK)

 

Hoe ben je met de vereniging in aanraking gekomen?

Ik heb als eerste bij de regio een cursus reddingstechnieken gevolgd. Ik weet niet meer precies in welk jaar dat was, maar het was in ieder geval nog in de vorige eeuw. Ik klom toen veel met mijn broer en een vriend, ook in echte rotsen, en we hadden wel eens ‘bijna incidentjes’. Omdat we geen idee hadden wat we moesten of konden doen als er echt iets mis zou gaan leek het verstandig daar eens een echte cursus voor te volgen. Zo kwamen we via de regio bij de cursus reddingstechnieken. Dat klikte goed, en via de instructeurs die ons les gaven ben ik blijven plakken bij de regio. Mee met open weekenden en later zelf ook les geven. Met uiteindelijk een instructeursdiploma tot gevolg.

Wat doe je binnen de vereniging?

Ik ben als eerste een klimmer en vind het leuk vaardigheden over te dragen aan nieuwe enthousiastelingen. In 2003 heb ik mijn examen Kliminstructeur gehaald. Daarvoor was ik al een tijd betrokken en gaf ik voor de regio o.a. trainingen klimtechniek. Ik ben destijds instructeur geworden omdat ik lesgeven heel leuk vond en dat ‘officieel’ niet mocht zonder diploma. Wat mij daarnaast erg aantrok was dat je door de opleiding veel nieuwe dingen leert over materialen en technieken, en dus zelf ook een betere klimmer wordt.

Wat is jouw 'klim'expertise en welke sporten beoefen je nog meer?

Ik ben Sportkliminstructeur Adventure Klimmen, wat inhoudt dat ik cursus mag geven in klimmen op nuts en friends. Dit is een overblijfsel uit mijn ‘fanatieke’ tijd, waarin ik weken naar de alpen en dolomieten ging om op eigen protectie lange routes te klimmen. Overigens kun je ook in de Belgische en Duitse klimgebieden prima jezelf uitleven met je eigen materiaal! Nu ik wat minder fanatiek klim, en dus vaker weekenden thuis ben, zit ik wat meer op de mountainbike en de racefiets.

Welk klimgebied in België is jouw favoriet?

Ook deze vind ik lastig. Ik vind het erg leuk om in ieder geval de ‘klassieke’ routes te klimmen in België. Zoals in Freyr de graat van de Jeunesse, de Cinq Anes of de Hypothénuse op de Al Legne. Of La Liederkerke in Beez. Recent (anno 2014) klim ik toevallig veel in Yvoir, en dat is een prachtig gebied met mogelijkheden voor alle niveaus. Dit gebied vind ik ook een echte aanrader.

Waar 'moet' je een keer geweest zijn?

Deze vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. Het ligt er erg aan wat je wilt. Als sportklimmer zou ik hier een ander antwoord op geven dan als alpinist. Ik vind rotsklimmen in de Dolomieten erg mooi, maar op Kalymnos kun je je ook helemaal uitleven in prachtige rotsstructuren. Als alpinist heb ik niet echt een favoriete route. In de bergen zijn is gewoon altijd mooi, ongeacht het gebied of de hoogte.

Van december 2013 tot en met maart 2014 ben ik met mijn partner Ellen naar Nieuw Zeeland geweest. We hebben daar niet geklommen, maar veel gewandeld en gekayakd. Ondanks alle veelbelovende verhalen die ik daarover al gehoord en gelezen had, was ik toch nog enorm verrast door dit prachtige land. Alle verschillende landschappen die je daar treft op die 2 eilanden, de afwisseling die dat biedt en de mogelijkheden voor wandel- en buitensport liefhebbers zoals wij om je daar te vermaken waren geweldig. Echt een aanrader!