Ruud van der Puijl

Sportkliminstructeur Adventureklimmen (SKI-AK), KVB-AK en leercoach

Wat doe je binnen de vereniging en daarbuiten?

Voor de NKBV regio Noord-Holland heb ik de bevoegdheden om als Sportkliminstructeur Adventure klimmen, Praktijkbegeleider en Leercoach mijn kennis te delen met andere. Mijn plezier haal ik uit het opleiden van nieuw kader en dat doe ik graag samen met de collega’s bij de jeugd in Alkmaar en Castricum. Ik ben van beroep erkend meetspecialist bij een groot energiebedrijf in Nederland.

Ik ben vanaf 1969 actief in de bergsport en in de ruimste zin. Mijn expertise is zeer breed, maar ik heb zeker voorkeuren, In de zomer maak ik graag meerdaagse bergtochten in de Alpen waarin beklimmingen (klettersteigen) kunnen voorkomen en waarbij ik ook met groepen onderweg kan zijn. Tijdens de tochten worden deelnemers voorzien van mijn kennis en kunde. In de winter ligt tegenwoordig mijn expertise in het langlaufen (Klassiek en Skating) en het sneeuwschoenwandelen. Buiten mijn bergsport vind ik het fijn om samen met mijn vrouw de motor te pakken en wat te fotograferen. Ook struinen we graag door de natuurgebieden van Nederland en daarbuiten.

Ik ben niet alleen Nederlands kader voor de NKBV maar, ook nog buitenlands kader Zomer-Winter en heb in mijn jonge jaren (kader) opleidingen gevolgd in Oostenrijk en Zwitserland. Zowel zomers als winters ben ik ook nu nog actief als kader in voornamelijk de Alpenlanden. Ook houd ik jaarlijks via bijscholing mijn kaderpapieren in de Alpenlanden zomer en winter bij. Zowel praktijk als theorie.

Waarom en sinds wanneer ben je actief betrokken bij de regio?

Ik ben met de NKBV in aanraking gekomen door mijn vrouw, zij heeft in 1989 een beginnersopleiding Alpien gevolgd in de Oostenrijkse Alpen. Met de regio Noord-Holland kwam ik in contact omdat ik op zoek ben geweest naar nieuwe en andere uitdagingen die ik destijds in de regio Amsterdam niet meer kon vinden. *Ik ben in 1989 lid geworden bij de NKBV en zijn rechtsvoorgangers en ben nu heden ten dagen ruim 25 jaar lid. Vanaf 1992 ben ik officieel kader bij het NKBV. In 2017 ben ik dan 25 jaar kaderlid. Eerst bij de regio Amsterdam en sinds de afgelopen 6 jaar kader voor de regio Noord-Holland. Mijn uitdaging heden ten dagen is vooral om met plezier mijn zeer ruime kennis en ervaringen te willen overdragen aan een ieder die gemeende interesse toont in deze prachtige sport.

Waar moet je een keer geweest zijn en waarom?

De mooiste gebieden voor mij zijn het Zillertal (Oostenrijk), de Dolomieten (Drei Zinnen) in Italië, Wallis (Monte Rosa) in Zwitserland, Oberstdorf (Allgauer Alpen) in Zuid-Duitsland, Mont Blanc gebied (Petit Dru, Petit Rochfort) in Frankrijk en als laatste rondom de Triglav in Slovenië. Alle gebieden hebben zo hun eigen karakter, maar voor mij zijn ze vooral een opbouw in mijn persoonlijk bergcarrière geweest. Diverse andere gebieden in deze landen zijn onderdeel geweest van mijn buitenlandse opleidingstrajecten en examenlocaties in zomer en winter. Klimmen doe ik heden te dagen graag in het Zillertal, Rofan, Karwendel, Dachstein en (Lienzer) Dolomieten.

Welk klimgebied in België (of ergens anders) is jouw favoriet?

Als het over klimmen dichtbij huis gaat, ben niet meer een klimmer die vaak of graag in België komt maar liever in Duitsland onderweg gaat. Mijn voorkeuren liggen bij Ith en Ettringen. Reden hiervoor, is het klimmen op eigen protectie (Adventure klimmen). Duitsland is bij uitstek prachtig om de techniek te leren en bij te houden.

Wat mag er in jouw klim/wandelrugzak niet ontbreken?

In mijn klimrugzak mag zomer en winters absoluut niet mijn sjaal ontbreken, de sjaal is jaren oud en heeft alles beleeft wat in mijn bijna 50 jarig bergsportcarrière is voorbij gekomen. Met andere woorden zonder ga ik niet onderweg. Buiten dit persoonlijk voorwerp kan ik trots en gelukkig zijn dat ik jarenlang in de gelegenheid ben geweest grote bergsporters en berggidsen te hebben (mogen) leren kennen en van hun te hebben mogen leren. Zo zie je dat je buiten een voorwerp ook iets tussen de oren kan meedragen tijdens je bergsportactiviteiten. Een van mijn grootste berggidsen die ik altijd in mijn gedachten in mijn achterhoofd meedraag is Walter Böck.

 

December 2015