Gamaschen, grappige lastige bezoeker en raadselachtige gebruiksaanwijzing

Gamaschen, grappige lastige bezoeker en raadselachtige gebruiksaanwijzing

Woensdag 21 oktober was het weer zover, die avond begon het herfstwandelweekend. Drie en een halve dag wandelen in Sauerland. Op weg naar het zuiden van Sauerland valt op dat de herfst, qua verkleuring van de bomen, hier verder is dan bij ons aan de Noordzeekust. We zijn op weg naar het gehuchtje Fahlenscheid, nabij Olpe, dat ten oosten van Keulen aan de bekende Biggesee, een groot stuwmeer ligt. Het Freizeitheim Olpe wordt onze uitvalsbasis voor de vier wandelingen in de frisse buitenlucht. We zijn met 28 wandelaars. We hebben een ruim huis gehuurd met professionele vaatwasser, die zich in de ruime belangstelling van wat heren in de wandelgroep mag verheugen! Vooral omdat die een raadselachtige en niet helemaal complete gebruiksaanwijzing heeft waardoor de eerste afwasjes falen. Ook weer eens leuk om mee te maken...

De eerste dag was grijs en eindigde met regen. Al vanaf de eerste minuut sloot een hele grappige hond zich bij ons aan en liep een stukje met ons mee. Tenminste, dachten we, maar na acht kilometer was het dier er nog steeds, ons bewakend als waren we een kudde schapen. Geen probleem in het bos, maar aan de rand van het stadje Olpe bleek het dier volslagen oncontroleerbaar en veroorzaakte bijna direct een verkeersopstopping en bijna een ongeval. Met veel moeite hebben we hem aan de lijn gekregen en besloten de stad maar niet verder in te gaan. Dus een lunch in de bosrand. De hond was lastig en vrat direct een broodtrommeltje leeg, uiteraard bij iemand die het toch al niet op honden heeft. Toen kwam een trimmer met hondje voorbij, ‘onze’ hond keek er even naar en vertrok! We hebben het dier niet meer terug gezien. Die middag werd het steeds natter en we liepen regelmatig door modder en waterplassen. Degenen die gamaschen aan hadden waren de gelukkigen dit wandelweekend.

Dag twee begon strakblauw en met mist in dalen. Echt een ideale wandeldag. We liepen naar Attendorn, een mooi stadje onder de dam van de grote Biggesee. Op het marktplein lokten de terrassen voor een bak koffie met gebak. Het was een heerlijke tocht waarin prachtige uitzichten en bossen afwisselden. Veel paddenstoelen! Vanuit Attendorn een stuk langs het meer naar Listerscheid, vanwaar we de trein Olpe en de bus terug naar Fahlenscheid namen.

De derde dag was koud en grijs maar wel droog. We besloten via Burg Bilstein naar de Hohe Bracht te wandelen waar we nog best een mooi uitzicht hadden vanaf de toren. In de burcht is een jeugdherberg gevestigd en dat riep bij Henny herinneringen op aan haar eerste wandeling in het buitenland met een vriendinnetje in een grijs verleden. De laatste ochtend is er gewandeld in de direct omgeving van ons onderkomen.

Verschillende koks en kokkinnen kookten 'de sterren van de hemel gekookt' en we lieten het ons -evenals de wijn- uitstekend smaken! Bijgepraat en uitgelezen namen we zondagmiddag afscheid van elkaar. Maar…, de datum voor het Hemelvaart wandelweekend 2016 is genoteerd!

Tekst: Gerry Bouma en Paul Peeters

Foto’s: Paul Peeters