Herfstwandelweekend in Mürlenbach

Herfstwandelweekend in Mürlenbach

Wandelen in de Eifel (woensdag 23 t/m zondag 27 oktober 2019)

Tekst:  Herman Lohman

Foto's: Paul Peeters

 

Om maar met de deur in huis te vallen: niet eerder hebben we een weekend meegemaakt met zoveel incidentjes. In vogelvlucht een overzicht. Ons weekend was nog niet eens begonnen toen een van de deelnemers zich moest afmelden omdat zijn vrouw door een ongelukkige val haar arm had gebroken. Deze deelnemer was nu thuis hard gewenst. Het volgende incident: direct na aankomst kwam een andere deelnemer ongelukkig ten val bij ons huis in Mürlenbach. Hij is maar liefst per ambulance naar het ziekenhuis in Gerolstein gebracht waar hij nog diezelfde avond werd geopereerd aan een scheurtje in zijn dijbeen. In de categorie misverstanden en aanverwante ongelukkige situaties. Een krat vol met levensmiddelen (o.a. rijst, groentes en een zak vol cashewnoten) was aan het begin van ons weekend zoek en bleef zoek. Wij vermoedden dat de inhoud van dit krat per ongeluk in de groenafvalcontainer was gekieperd. En de volgende zaak. Iets wat nog niet eerder is voorgekomen bij onze weekenden. Voor één avond ontbrak nog een kookploeg. Puur uit nood is toen het plannetje geboren om voor die ene avond als alternatief dan maar pizza’s in te slaan. Niet echt ideaal. Een noodoplossing, maar gelukkig diende zich nog net op tijd een kookploeg aan. We zijn er nog niet. De verwarring met de wandelschoenen. Zonder ook maar iemand zwart te willen maken. Want wat bleek al gauw na vertrek vanuit ons huis voor weer een wandeldag ? Twee wandelaarsters hadden niet hun eigen schoenen aan. Erger nog. Eén paar schoenen was van een wandelaarster, die thuis was gebleven. Zij zou die dag op eigen gelegenheid een stukje gaan wandelen en fietsen. Ook dit probleem werd na telefonisch contact opgelost. En tot slot: het mysterie van het zoekgeraakte mobieltje. Die telefoon werd later die dag terug gevonden in een terrasstoel bij een bakker in Birresborn. Tijdens een eerdere stop die dag was de telefoon per ongeluk uit een broekzak gegleden (het waren diepe terrasstoelen waardoor dit kon gebeuren). Ook dit is weer goed afgelopen.

 

Ondanks alle calamiteiten hebben we met elkaar een schitterend herfstweekend gehad. Met maar liefst 29 deelnemers zaten we deze dagen in een groot en oud voormalig klooster bij het plaatsje Mürlenbach in de Eifel ca. 10 km ten zuiden van Gerolstein. Ons huis lag aan een doorgaande weg langs de rivier de Kyll. Het huis was hier en daar echt oud. Het werd opgeknapt en dat was nodig. Er waren veel kleine duo-slaapkamers, die al of niet via een tussendeur onderling verbonden waren. Opbergruimte was er nauwelijks, maar de bedden en de enkele etage-douches waren redelijk tot goed. De keuken was ruim. In de eetzaal zaten we tijdens de avondmaaltijd met de hele club aan 2 lange tafels. De voormalige kapel (want die was er echt) werd direct onze leeszaal. Bij de ingang van die kapel stonden een flipperkast en een voetbalspel. En dat was niet het enige verrassende in dit huis. Er was geen tuin met terras, maar er was wel een hottub. Op de een na laatste dag van ons verblijf heeft de pensioneigenaar de hottub met hout flink opgestookt. Een heerlijk warm bad voor onze vermoeide beenspieren want we zaten in een heuvelachtig gebied. Tijdens onze wandelingen moesten we af en toe pittige hoogteverschillen overbruggen.

De Eifel is een mooi wandelgebied. Ook de fietsers in onze groep zijn goed aan hun trekken gekomen. We hebben stukken van de Eifelsteig gelopen. Er waren weidse vergezichten. We wandelden door bossen met zowel loof- als naaldhout, varens, en veel mossen. We hebben veel paddenstoelen gezien. In allerlei soorten en maten en ook verrassend mooie exemplaren. We hebben de grootste en oudste vulkaan van de Eifel beklommen: de Kalem, 509 m hoog en 600.000 jaar oud. Een vulkaan met een krater, die geheel begroeid is. We zagen brokken lava met mossen bedekt. We bezochten een paar ijsgrotten. Vanwege de vleermuizen die er wonen mocht je er niet in. IJs hebben we ook niet gezien, maar je voelde vlak bij de ingang van die grotten wel een ijzige luchtstroom. We wandelden langs twee ca 200 jaar oude bomen, genaamd Adam en Eva, en kwamen over een zogenaamde Geo-Rondweg met een uitleg over diverse steensoorten. Als wandelaar had je elke dag de keuze uit een lange (tot 25 km) of een kortere wandeling. Het overgrote deel van de groep koos voor de korte afstand (tot 20 km). Zondag, onze laatste dag, maakten we met 11 deelnemers nog een ochtendwandeling, waarbij we de burcht van Mürlenbach bezochten. Hier zou in 747 Karel de Grote geboren zijn. Inmiddels was het miezerig weer. Onze enige dag met duidelijk minder weer. Alle andere dagen begonnen met bewolking met in de middag telkens steeds meer zon. Tot slot viel op dat het dit jaar duidelijk een late herfst was: de bossen waren nog niet in een overdonderende herfsttooi.