Moro Rock & de oude reuzen.

Moro Rock & de oude reuzen.

Een roadtrip langs de Californische kust is natuurlijk niet compleet zonder met je camper enkele National Parks te bezoeken. In dit reisverhaal aandacht voor Sequoia National Park.

Door Frank Heijda

Het Sequoia National Park ligt in California en is bekend om zijn gigantische naaldbomen die bij de grootste in de wereld horen. Deze bomen hebben af en toe een brand nodig om te zorgen dat er nieuwe bomen bij komen. Door de hitte van het vuur gaan de dennenappels open en laten 1 a 2 weken later hun zaadjes op de vruchtbare verbrande grond vallen. Daarom worden er met enige regelmaat gecontroleerde branden gesticht in het park.

bomen

Vanaf het museum in het park gaat er een wandelroute naar Moro Rock. Met een trap kun je naar de top van de rots klimmen, ongeveer 350 treden. Vanaf de top – die maar liefst 75 meter uitsteekt boven de rest van de omgeving - heb je grandioos uitzicht op aan de ene kant de toppen van de Sierra Nevada en aan de andere kant de zuidelijke ingang van het park en de kronkelweg die je omhoog bent gereden.

vergezicht

Terug naar het museum via een van de vele wandelpaden kom ik langs de President Tree en de Tunnel Log. De President Tree, 3.200 jaar oud, is de derde grootste boom en de oudste Sequoia ter wereld. De Tunnel Log is een omgevallen Sequoia waar je met de auto doorheen kunt rijden. Op foto’s is de omvang van deze bomen niet goed in te schatten, dat moet je toch echt lijfelijk ervaren.

Sequoia

Sequoia