Reisverhaal: Eifel Nationaal Park

Reisverhaal: Eifel Nationaal Park

Door Nicky Heijda

Vrijdag ochtend wakker worden en je realiseren dat je eigenlijk nog geen plannen voor het weekend hebt. Voor velen een luxe en zo ook voor mij. Een weekendje helemaal ontspannen en onthaasten, heerlijk! Laten we het dan maar helemaal goed aanpakken, dacht ik, en een huisje midden in de natuur regelen.

De zoektocht begon. Eerst naar een beetje gezelschap, want het is natuurlijk wel zo leuk om samen een weekendje weg te zijn. Een vriendin had ook wel zin in een goede herfstwandeling en een glas wijn bij een haardvuur. Reisgenoot: check. De locatie duurde iets langer om af te stemmen. Zoals het gaat begonnen de plannen in Nederland en belanden we via Nepal en andere extremen, uiteindelijk toch bij 1 van onze buren. Het is immers ook maar een weekendje.

De Eifel! Voor ons beiden onbekend gebied, maar ideaal gelegen op gemiddeld zo’n 3 uur rijden vanaf Amsterdam. Het is het oostelijke gedeelte van het middelhoge plateau Eifel-Ardennen, ingenesteld tussen de Moezel en de Rijn. Wij kozen voor het plaatsje Gemünd; een goede uitvalsbasis waaruit je direct het Nationale Park in kunt wandelen.

Wij liepen een etappe van het Wildnis Trail: een wandeling van 6 uur die ons van Gemünd naar Einruhr bracht. Naar het schijnt is dit ook de mooiste etappe, dus dat kwam ons goed uit. Vanuit Gemünd passeren we onderweg NS Ordensburg Vogelsang (voormalig opleidingskamp van de NSDAP), het uitgestorven dorpje Wollseifen, een prachtig groot stuwmeer met de eerste moderne stuwdam van de wereld (Urfttalsperre), diverse bommenkraters uit de Tweede Wereldoorlog en de oevers van het meer de Obersee voordat we eindigden in Einruhr. Een wandeling met ongekend veel natuurschoon, maar tevens onverwacht veel bezienswaardigheden en cultureel erfgoed.

De tweede dag kozen we voor een wandeling net buiten het National Park, op ongeveer een kwartiertje rijden van Gemünd. Het startpunt van de 4,5 uur durende route was vandaag tevens het eindpunt: Vussem. We parkeerden de auto bij een oude Romeinse ruïne en liepen vanuit daar direct de heuvels in. Via Eiserfey naar Dreimühlen om daar de grotten in te gaan. Na alle weidse en open vergezichten een leuke afwisseling om in de bossen te belanden en een kijkje te nemen in de Kakushöhle. Via Vollem komen we bij de twee hoogtepuntjes van deze wandeling: de Eulenberg en de Lichtertberg. Beide met grandioze panoramische uitzichten over het gebied. In het laatste stukje door de slaperige dorpjes Lorbach en Bergheim kijken de inwoners ons geamuseerd aan, als we in onze felgekleurde hiking gear langs komen stampen op weg naar de auto.

 Twee ontzettend diverse en afwisselende wandelingen. Beide met natuurschoon, beide met prachtige vergezichten en beide met verrassende elementen onderweg. Zeker de moeite waard om voor naar de Eifel te rijden en absoluut aan te raden in combinatie met een knappend haardvuurtje en een welverdiend drankje achteraf. Auf wiedersehen!