Tips & Tricks voor een succesvolle bivak

Tips & Tricks voor een succesvolle bivak

In het weekend van 16,17 en 18 februari zijn we met een klein groepje fanatiekelingen op winterbivak gegaan. Eigenlijk wordt dit ieder jaar vanuit de regio georganiseerd, maar je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om er zelf op uit te trekken. Als ervaren bivakkers delen we graag wat tips & tricks, waaronder zaken die onszelf ook weer tijdens deze bivak zijn opgevallen.

  1. De rugzak.

De rugzak is zwaar. Je tilt je voorziening in basisbehoeften mee op je rug: een slaapplek en de mogelijkheid om wat te eten en schoondrinkwater te maken. Het is vrijwel onmogelijk om met een lichte rugzak in de winter veilig te bivakkeren, dus denk zorgvuldig na over al die kleine extraatjes. Heb je haargel nodig? Nee.

  1. De kleding

Gezien de afstanden die je aflegt en de langdurige druk op je gewrichten van de rugzak, is goed schoeisel een must. Het belang van het dragen van gelaagde kleding herhalen we ook graag nogmaals: wij gingen van een rillende -10 ’s nachts naar gevoelsmatig +40 zweten tijdens het hiken. Gedurende de tocht zijn we regelmatig gestopt om aanpassingen in kleding te doen, dus zorg dat je de juiste basics bij je hebt.

  1. De route

Onderzoek de route die je wilt lopen zorgvuldig: hoe lang doe je erover om van punt A naar B te komen? Houd daarbij rekening met het soort paden (verhard of niet), het hoogteverschil, het gewicht van je rugzak en bouw enige speling in voor eventuele calamiteiten. Zoek de route op in de tochtenwiki of vergelijkbare sites. Lees de reviews en download de route of zet de coördinaten handmatig in je telefoon. Zorg dat je een alternatief bij je hebt, indien je digitale & elektronische routekaart om welke reden dan ook wegvalt.

  1. De slaapplek

Beschut, vlak en veilig. Dat zijn de drie mantra’s die automatisch door je hoofd moeten spoken. Hoewel we op Google Earth vooraf veel groen zagen, koste het ons vrijdagavond best een tijdje om een geschikte vlakke plek in dit groen te vinden. Reken je dus niet rijk met je vooronderzoek. Als een plek geschikt lijkt, doe dan nog even een kleine risicoanalyse in je hoofd. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld een voordeel om onder een bladerendek te slapen, in andere weersituaties kan het levensgevaarlijk zijn. Op de meeste plekken is wildkamperen en bivakkeren niet toegestaan, dus vermijd open plekken en het ontsteken van een kampvuur.

 

  1. Het eten

We weten nooit hoe de dag verloopt en ondanks dat er dorpjes in de buurt van de route zijn, kan het zo zijn dat er geen tijd is om extra proviand in te slaan. Neem dus genoeg mee om je bivak door te komen. Heel herkenbaar is ook dat je vaak meer trek hebt, dan je vooraf verwacht door de afstanden die je loopt en het gewicht van de rugzak die je meezeult. Het is dus de moeite waard om toch die extra reep in je tas te stoppen.