Verslag wandelweekend Hemelvaart in België 2014

Verslag wandelweekend Hemelvaart in België 2014

28 mei - 1 juni 2014 | Dit jaar zaten we in een vakantiehuis vlakbij een heel klein plaatsje Limerlé. Limerlé hoort bij de gemeente Gouvy en ligt in de Belgische Ardennen even ten noorden van het groothertogdom Luxemburg. Het landschap is daar weids, licht glooiend en bovenal rustig.

Tijdens onze wandelingen kwamen we nauwelijks iemand tegen. Op zaterdag enkele mountainbikers in de bossen bezig met een georganiseerde tocht. En natuurlijk koeien in de weilanden. Altijd komen ze nieuwsgierig, verbaasd naar ons toe gelopen om vervolgens als wij te dicht bij komen direct weer terug te deinzen.

De omgeving leende zich prima voor mooie wandelingen met weidse panorama's en landerijen afgewisseld door stukken bos. Op enkele momenten waren onze wandelingen pittig. Een paar keer onder prikkeldraad door gekropen en een keer een rotsige steile afdaling naar beneden naar de Ourthe en vervolgens toch weer terug omhoog omdat de route daar beneden helaas niet doorliep. Redelijk spectaculair was het uitzicht dat we hadden op een groep asbeilers vanaf ons terras tijdens een horeca-stop. De gele brem groeide overal welig. Thuis is de natuur al verder en de brem uitgebloeid maar hier niet. Dat komt omdat we hier in een hoger gebied zitten dan thuis. Ons vakantiehuis bijvoorbeeld lag op 515 meter hoogte. Regen hebben we niet gehad deze dagen. Wel zon. Met name op zaterdag en zondag.

We hebben flinke afstanden gewandeld. Er was elke dag een groep voor de korte en een groep voor de lange afstand. De groep van de lange afstand wandelde op vrijdag maar liefst 27 km. Nu was het vrijdag ook wel een bijzondere dag. Met bijna de gehele groep vertrokken we te voet een half uur eerder dan gebruikelijk vanaf ons huis naar het stationnetje in Gouvy. Vervolgens met de trein naar het over de grens in Luxemburg gelegen Clervaux. We hebben tijdens die treinreis uitgebreid kennis gemaakt met de Frans sprekende conducteur. Onze treinreis duurde niet langer dan 20 minuten maar een treinkaartje kopen ging niet een, twee, drie.

Kort samengevat kwam het er op neer dat we het kaartje hadden moeten kopen op het station van vertrek in Gouvy - daar hadden we te horen gekregen dat we het kaartje in de trein moesten kopen - en als dat niet kon bij de kaartjesautomaat op het perron. Dat kon ook niet. Geen mogelijkheid om een internationaal treinkaartje te kopen – we gingen namelijk een grens over. We moesten daarom wel bij onze conducteur een kaartje kopen (kon alleen maar tot de grens maar gelukkig konden we vervolgens blijven zitten tot Clervaux in Luxemburg). Op het station van Clervaux volgde nog een uitgebreid gesprek met onze conducteur over hoe de groep voor de korte afstand (wandelde een rondje bij Clervaux) een kaartje terug naar Gouvy moest kopen. Het is gelukkig allemaal goed gekomen. Clervaux is een stadje met een klein centrumpje waar de groep voor de lange afstand (de groep die helemaal weer terug naar ons vakantiehuis wandelde) in een simpele lunchroom een heerlijk verzorgde tarte au fromage respectievelijk Apfelstrudel heeft genuttigd.

Niet iedereen van onze groep wandelde. Gefietst werd er ook. Achter ons huis liep de Vennbahn (fietsroute over voormalige spoordijk). Wilde je meer glooiing dan kon je nog een stuk van een zgn. Ravel route fietsen (de zgn. Rando-Vélo). Terug in ons vakantiehuis na een mooie wandeling of fietstocht was er altijd thee met het bekende plakje cake. En na gedoucht te hebben was er dan vervolgens een verrukkelijk drie-gangen diner van de kookploeg van de dag. Een hoofdgerecht met daarin gerookte zalm bijvoorbeeld en een dessert met o.a. Rabarber. Heerlijk!

Ons Hemelvaartsweekeinde eindigde deze keer niet op zondag maar op maandag. Een klein deel van de groep ging pas maandag terug naar huis. Zij beleefden nog een heerlijke zonnige zondagmiddag in de tuin bij ons vakantiehuis. De meesten vertrokken echter na de wandeling op zondagmorgen. Nog een laatste keer genieten van het landschap, de uitzichten en het mooie weer. We wandelden ook nog even Luxemburg in. En zo kwam aan een geslaagd wandel/fiets-weekend een eind.

Herman Lohman