Zon, zon, zon, vier dagen wandelen vanuit Ouffet, België

Zon, zon, zon, vier dagen wandelen vanuit Ouffet, België

 

Verslag van het Hemelvaartwandelweekeinde van woensdag 24 mei t/m zondag 28 mei 2017 in Ouffet bij Hamoir in de Belgische Ardennen.

Tekst: Herman Lohman

Foto's: Paul Peeters

De weersvoorspelling voor deze dagen was onverbiddelijk: alleen maar zon en hoge temperaturen. Geen spoortje twijfel. Tropisch zou het worden. Geheel tegen wat een verstandige wandelaar altijd wel doet stak ik geen regenjack in mijn rugzak - wel zonnebrand. Geen warme kleding, maar een korte sportbroek en mijn dunste T-shirts, geen muts of sjaal maar een zwembroek, geen warme hutsloffen maar gewoon teenslippers en tot slot op onze wandeldagen geen hete thee in mijn thermosfles maar koud drinkwater. Hoe kouder hoe beter. Want de weersvoorspelling kwam uit: het was echt warm. Ontbijten kon gewoon buiten op ons terras met een weids uitzicht tot aan de horizon. Onze gîte lag namelijk boven op een heuvel. En een keer hebben we ’s avonds buiten gegeten. Het kon gewoon. Het werd niet kil.

 

Onze gîte zag er nieuw uit. Ruim genoeg voor onze groep van 29 deelnemers. Op de bovenverdieping was een zitruimte waar een groot beeldscherm stond. Hier zagen we woensdagavond Ajax nog de finale van de Europa League met 2-0 verliezen. Na terugkomst van een wandeling aan het eind van de middag kon je op het grote buitenterras in de schaduw bijkomen met thee/koffie en een plakje cake. En er was een zeer ruime tuin waar je volop in de zon kon zitten. Dit voor het geval je nog niet genoeg zon had gehad. Er zou een jacuzzi zijn in het huis. Ik heb hem niet gezien maar hoorde wel dat die “out of order” was. Er was een sauna, maar met dit prachtige weer, wilde je overal zitten, maar niet in een sauna. Wat toch wel heel makkelijk was, was dat er zich een grote supermarkt schuin tegenover onze gîte bevond.

 

We maakten mooie wandelingen met afwisselend weidse uitzichten en bos en ook een enkele pittige stijging. We wandelden langs de Ourthe en langs een enkele parkachtige tuin die bij een chateau hoorde. Op Hemelvaartsdag maakten we de langste wandeling: 24 km. In de dagen daarna telkens een iets kortere wandeling. Op 2 wandeldagen kwamen wij langs de zelfde ijssalon in Hamoir vlakbij de brug over de Ourthe. We genoten hier van ons ijsje zittend in de schaduw van een paar bomen en keken naar de kanoërs op de Ourthe die altijd wel ergens even vast bleven zitten vanwege ondieptes. We zagen een groep ruiters met hun paarden door de rivier stappen. Samen met een andere deelnemer liet ik me nog met de stroming meedrijven in de Ourthe. Fris maar heerlijk. Zwemmen lukte niet want daarvoor was het te ondiep. Een van de wandelaars is nog gestruikeld over een tak met een bloedneus als gevolg. We schrokken, maar het bloeden stopte gelukkig vrij snel. Een deel van de groep liep een kortere afstand. Ook dit jaar hadden we enkele fietsers in de groep. De avondmaaltijden waren verrukkelijk. We aten rijk gevulde soep met verse groentes en op een avond als dessert rabarber met crème fraîche !

 

Ondanks de schitterende weersverwachting dreigde het tegen het eind van ons weekend toch nog even lelijk fout te gaan. Op onze laatste avond kwam er een gitzwarte lucht opzetten met gerommel in de verte. Gelukkig loste het naderende onweer helemaal op. Maar zondag, onze laatste wandeldag, regende het even flink tijdens het ontbijt. Even leek het er op dat onze laatste wandeling in het water zou vallen. Maar gelukkig, tegen de tijd dat we vertrokken, druppelde het alleen nog maar en toen we op weg waren, klaarde het zelfs helemaal op en werd het zonnig en warm.

 

Die zondag namen we afscheid van de Ardennen en vertrokken even na 13.00 uur naar huis. Het werd een voorspoedige terugreis. Geen files bij Luik en ook niet bij Maastricht (de tunnel is daar klaar). Einde van een korte vakantie met een stel fijne mensen in een pracht omgeving.