In memoriam Jan Boomsma

Vorige

Jan Boomsma, afscheid van onze stille kracht

Jan Boomsma was de afgelopen vijftien jaar lid van de wandelcommissie en het regiobestuur van de Regio Noord-Holland van de NKBV. Al 45 jaar geleden maakte Jan mensen enthousiast voor de bergsport tijdens klimpartijen aan de rotsen van Freyr of tochten in de Alpen. Jan was ook jarenlang actief lid van de voormalige NKBV Veiligheidscommissie. Onder andere daarover organiseerde hij lezingenavonden. Daarnaast leidde hij diverse van de befaamde zomerkampen in de Alpen onder andere in La Fouly, Saas Grund en Pontresina.

Het was in 2001 dat Jan en Hetty Boomsma zich voor het eerst opgaven voor een wandelweekend. Dat was het Hemelvaartwandelweekend van woensdag 23 tot en met zondag 27 mei in Bruly-de-Pesche in de Belgische Ardennen. De informatiebrochure voor dat weekend waarschuwde de deelnemers dat je ‘vanwege de MKZ’ geen melkproducten over de grens mee zou kunnen nemen. Ook toen speelden virussen al een rol bij ons reisgedrag! Jan en Hetty hebben sindsdien enthousiast aan 35 van de 37 georganiseerde wandelweekends meegedaan. Daarmee behoorden ze tot de top-5 van trouwe wandelaars.
Maar Jan was niet alleen een prettig en enthousiast NKBV-lid en deelnemer aan verenigingsactiviteiten, hij was ook een actief verenigingsman! Aan het eind van 2006 trad hij toe tot de wandelcommissie en werd hij tevens lid van het afdelingsbestuur, waarin hij de wandelaars vertegenwoordigde. Dat was een wonderlijk moment om aan zoiets te beginnen, want in 2006 onderging hij een open hartoperatie. Waar een ander na zo’n gebeurtenis zou zeggen “ik kijk het even aan”, pakte Jan iets nieuws op. Dat tekent Jan zijn bravoure!
Op 1 april 2007 leidde Jan zijn eerste wandeling namens de wandelcommissie. Het was een tocht door de in de Amsterdamse Waterleidingduinen en hij vertrok met 14 deelnemers vanaf de Oase naar Langevelderslag en vandaar weer terug naar de Oase. Het was een mooie wandeling en we hadden goed weer. Er zouden er nog elf volgen naast zes fietstochten, vijf wandelingen tijdens de wandelweekends, zeven ‘rugzakwandelingen’ - trainen met bepakking voor de zomerse trektocht in de bergen - in de duinen en nog twee bergsport workshops. Ook hielp hij diverse keren bij de organisatie van bergsportavonden waar telkens een bekende klimmer een inspirerend verhaal hield.
Van hoge kwaliteit waren de vele voedzame maaltijden die Jan verzorgde tijdens de wandelweekends. Ook was hij vaak heel vroeg op en zette dan alvast hele sloten thee en koffie voor de pas later ontwakende wandelaars! En sowieso was hij vaak in de keuken te vinden om groenten te snijden of af te wassen. Jan was een bescheiden mens en niet iemand die steeds op de voorgrond trad. Maar ondertussen was hij er vaak bij deed hij in stilte veel. Een echte ‘stille kracht’. Jan was ook gul. Zo trakteerde hij op 11 september 2008 tijdens een fietstocht op Texel de hele club op koffie met appeltaart bij het restaurant van de Slufter. Dat was vanwege hun 25-jarig huwelijksfeest.
Met Jan wandelden en fietsten we niet alleen in de Waterleidingduinen maar ook in de Kennemerduinen, ‘t Twiske, op Texel, in het Noord-Hollands Duinreservaat, tussen de bollenvelden bij Hillegom, rond het Alkmaardermeer, en een keer een verrassende wandeling van Hoofddorp naar Haarlem. Daarnaast was Jan ook vaak te vinden in het regiostalletje van de jaarlijkse bergsportdagen in Spaarnwoude en actief bij het jeugdklimmen en de klimmuur.
Ondanks de problemen met zijn gezondheid bleef Jan sportief actief tot begin dit jaar toen hij besloot zijn bestuurslidmaatschap over te dragen aan ondergetekende. Per 29 oktober werd dat bekrachtigd tijdens de jaarvergadering. Jan kon daar vanwege zijn weer verslechterde gezondheid niet bij zijn. Daarom waren we begonnen om een afscheidslunch te organiseren en een afscheidsboek voor Jan te maken. Maar Jan zijn tijd haalde dat afscheid in. Voor het boek verzamelden we een aantal treffende omschrijvingen van Jan: top-kok, dé sportman, heel gezellig om mee te fietsen, promotor van die prachtige klimsport, sportief tot het uiterste, ras-optimist, hulpvaardig en attent, onmisbaar in de keuken en ook een deskundig eerstehulpverlener.
Jan overleed thuis bij zijn geliefden op 11 december 2021. We zullen nooit meer genieten van Jan zijn heerlijke maaltijden of zijn vakkundig geleidde wandel- en fietstochten. Maar de vele fijne herinneringen aan hem neemt niemand ons meer af. We danken Jan voor alles wat hij heeft gedaan voor de NKBV, de regio, wandelcommissie en de bergsport in het algemeen. Ten slotte wensen we Hetty, zijn familie en zijn vrienden sterkte met het verwerken van dit verlies.

Paul Peeters
(Namens wandelcommissie en regiobestuur van de Regio Noord-Holland van de NKBV)